GT/Expressen skriver idag om Benny, som blivit blåst på 3000 kronor efter att ha fallit för de så kallade Microsoft-bedragarna. ”Nya nätbedragare” kallar man dem, men faktum är att de här typerna har hållit på ett bra tag. Deras bedrägeri verkar vara framgångsrikt. Första gången jag skrev om det var sommaren 2011, och därefter har jag återkommit med varningar kontinuerligt.
Bedrägeriet går ut på att de ringer upp vanliga privatpersoner, säger att de ringer från Microsoft eller ett företag som samarbetar med Microsoft, och påstår att den uppringda personens dator är infekterad av virus eller angripen av hackare. För att lösa problemet ska man köpa ett dyrt program.
När jag har skrivit om det här bedrägeriet har jag bett att personer som blivit uppringde droppar ett mejl till mig på tommy@tkjmedia.se och berättar om det, för att jag ska kunna följa om bedrägeriet fortgår. Och det gör det, för jag har den senaste veckan fått ett par mejl.
Bedragarna ringer från utlandet och pratar engelska, oftast med en indisk brytning. De presenterar sig som teknisk support från Microsoft, eller en samarbetspartner med Microsoft. Som regel frågar de om personen har problem med sin dator, om den går seg eller liknande, och eftersom så gott som alla tycker att datorn går för fort är det lätt att få folk att nappa.
Därefter förklarar man att problemet ligger i att datorn är infekterad av virus eller angripen av hackare, och att man därför ringer upp för att erbjuda en lösning på problemet. Lösningen är en dyr programvara. Man försöker lura offret till att antingen uppge sitt kredit- eller kontokortsnummer direkt via telefon eller genom att besöka en fejkad e-butik.
3000 kronor är borta
När offret väl har lämnat ifrån sig sina uppgifter, är det bara att debitera kortet på ett par tusenlappar. Benny, som GT/Expressens artikel handlar om, lämnade över uppgifter till två olika betalkort. SEB stoppade dock transaktionen på deras kort, men det andra kortet från Danske Bank debiterades på 3000 kronor. Och de pengarna lär Benny inte få tillbaka, för banker är av förklarliga skäl inte speciellt intresserade av att finansiera kunder som låter sig luras på pengar.
Bedragarna har flera olika telefonnummer. I Bennys fall stod det 007 182 010 310 på nummerpresentatören.
Microsoft kommer aldrig att ringa upp dig om din dator strular. För det första har de ingen koll över vad för eventuella virus och sådant som finns på din dator, och för det andra arbetar man inte så. Så om du får ett telefonsamtal av den här typen, lägg på luren. Och tala om för alla dina vänner och bekanta att göra detsamma.
Jag skulle tro att det finns ett enormt mörkertal av offer som betalat och går i tron om att deras dator blivit fixad. Det måste det göra med tanke på att bedragarna kört på det här i över två år. Det enda skyddet mot detta bedrägeri är utbildning – att tala om för så många som möjligt att inte falla för det.
Läs mer om bedrägeriet
Jag har som sagt kontinuerligt rapporterat om det här bedrägeriet. Här nedan hittar du tidigare artiklar, där du kan läsa mer om hur de arbetar, vilka nummer de ringer från och så vidare.
- Falsk Microsoft-support lurar svenskar på pengar
- 11 bedrägerier på Internet och hur du undviker fällorna!
- 001000181: Bluffsamtal från ”Microsoft” – Varning!
- Microsoft-bedragare fortsätter ringa svenskar!
- Läsare drabbade av telefonbedragare från ”Microsoft”
- Varning: Scam via telefon, indier om problem med din dator
Källa: GT/Expressen